Hva er inkasso?

 

Du har helt sikkert hørt om begrepet inkasso, og mange frykter nok at dette skal skje med en selv. Men vet du egentlig hva inkasso er, og hva det innebærer? For mens mange tror at inkasso er enden på visa for ens personlige økonomi, så er det sjeldent så ille. Det er rett og slett snakk om at en kreditor gjør krav på et utestående beløp, og dersom du betaler inkassokravet, så behøver det ikke være så ille.

Det er først når man lar vær å betale inkassokravet, at det kan bli dyrt for en. For når et inkassovarsel er sendt, så begynner det å løpe renter på det utestående beløpet. Før man kommer så langt, så sendes det vanligvis ut én eller to purringer. Men dette er frivillig, slik at enkelte går rett på sak umiddelbart. Derfor er det ekstremt viktig å betale – eller benekte – et krav om inkasso så fort det dukker opp i postkassa di.

Hvordan er en inkassoprosess?

Det hele begynner med at du eller noen ikke har betalt for en vare eller tjeneste de har fått levert. Det skjer naturligvis ikke umiddelbart – man skal ha hatt sjansen til å betale det opprinnelige kravet i rimelig tid. Og først skal det sendes ut et varsel om inkasso, et såkalt inkassovarsel, før det endelige kravet kan sendes til personen. Når det har gått så langt, så kan det til slutt ende opp med at namsmannen møter opp på døra di for å kreve inn betalingen. Kan du ikke gjøre opp for deg direkte, kan det ende opp med at du får automatisk lønnstrekk for å dekke de utestående beløpene dine.

En inkassoprosess er som regel lang og kostnadskrevende. Derfor vil et lite beløp på 100-200 kroner, etter et halvt års tid, kunne ha vokst seg flere ganger det dobbelte. Derfor sier det seg selv at det er ekstremt viktig å være tidlig ute med å bestride, eller betale, kravet. Gjør du det, så har du på ingen måte hatt noen skadelig effekt av inkassoen. Det er først nå man «driter i det» at problemene blir alvorlige.

Når det er sagt, så står du heller ikke selv uten rettigheter. Hvis du har fått et inkassovarsel du mener er urimelig, så er det bare å ta kontakt med inkassobyrået. Kanskje kan det løses uten å blande inn staten, men ofte ender det ved at man må møte i forliksrådet. Så lenge du er sikker på at du har saken på din side, så vil det absolutt lønne seg å ikke betale kravet. Derimot er det lite vits i å bestride kravet dersom du vet at du ikke har betalt den aktuelle regningen. Til slutt kan du da ende opp med betalingsanmerkninger og nedsatt kredittscore, noe som vil holde deg ute av lånemarkedet i en god stund fremover.

Mer info om inkasso:

http://no.wikipedia.org/wiki/Inkasso

http://www.forbrukerradet.no/dine-rettigheter/inkasso