Hvordan bruke lån uten sikkerhet

Uansett hvilken type lån uten sikkerhet du søker om er lånet fleksibelt. Du velger selv hvor mye du vil søke om og lengden på nedbetalingstiden. Det er også opp til deg selv å avgjøre hvordan de lånte pengene skal brukes.

Hva er lån uten sikkerhet?

Det finnes flere ulike typer lån uten sikkerhet. Tilbyder av lånet stiller ingen krav til sikkerhet, og du må verken eie en bil eller bolig for å få innvilget lånet. For å vurdere søknaden tar tilbyder utgangspunkt i din personlige økonomi og kredittscore. God økonomi gir god score, som gir deg bedre lånetilbud. Har du en rotete økonomi med dårlig score kan du få innvilget lån med dårligere betingelser, eller du kan få avslag på søknaden.

Hvor mye kan du låne?

Det du kan låne uten sikkerhet avhenger av lånetype, men rammen ligger et sted mellom 100 000 til 600 000 kroner. Forbrukslån starter på 5 000 og kan gå opp til 600 000, mens kredittkort starter på 1 000 og går til 150 000 kroner. Smålån og mikrolån ligger et sted mellom 5 000 og 250 000 kroner, avhengig av tilbyder. Men uansett lånesum kan du bruke maksimalt fem år på å nedbetale lånet. Mikrolån har på sin side gjerne en maksimal nedbetalingstid på 12 måneder.

Bruksområde for lån uten sikkerhet

Forbrukslån, smålån, mikrolån og kredittkort er alle eksempler på lån uten sikkerhet. Disse typene kan alle brukes på samme måte, etter eget ønske. Men, noen lån egner seg bedre til bestemte formål enn andre.

Oppussing

Skal du pusse opp boligen men mangler oppsparte midler kan forbrukslån eller kredittkort være en løsning. Med forbrukslånet får du en høyere låneramme og lavere renter, mens kredittkortet kan gi deg rabatter på kjøp. En mulighet er å kombinere disse to løsningene, hvis du får innvilget en høy nok kredittramme. Kredittkortet kan brukes for å handle med rabatter, og om du nedbetaler lånt kreditt innen forfall vil det ikke påløpe renter.

Reiser og ferieturer

En ferietur kan fort bli dyrere enn planlagt, og lån uten sikkerhet kan brukes for å finansiere drømmeferien. Det er derimot anbefalt å bruke kredittkort til dette, da kortet byr på forsikringer og potensielt andre fordeler, som rabatt på hotell og spisesteder. Hvis du bruker lån uten sikkerhet til å finansiere ferieturen, vær sikker på at du kan nedbetale lånet raskt. Da unngår du å betale for ferien i flere år etter at den var over.

Drømmebryllupet

Et bryllup koster penger, uansett om det er stort eller lite. Lån uten sikkerhet kan brukes for å finansiere bryllupet, og her er både forbrukslån og kredittkort muligheter. Trenger du kun et lite lån for å betale maten på forskudd, kan du også søke om smålån eller mikrolån. Husk at disse lånene har høyere renter enn forbrukslån og kreditt, så pass på nedbetalingstiden.

Innkjøp av møbler og annet inventar

Ryker vaskemaskinen, TV-en eller kjøleskapet og bufferen viser null på konto kan du bruke kredittkort for å kjøpe inn nytt. Har du kredittkort med rabatt avtale kan du få redusert kostnadene også. Pass derimot på nedbetaling, og betal mest mulig ved forfall. Kredittkort kan også brukes for å kjøpe ny sofa eller til å møblere den nye boligen.

Refinansiering

Har du flere lån uten sikkerhet kan du søke om et større forbrukslån som kalles refinansieringslån, for å få samlet disse. Det du da gjør er å ta opp et nytt lån som brukes til å nedbetale alle de andre. For å sørge for at lånet går uavkortet til refinansiering vil låntilbyder betale ut kravene som skal refinansieres for deg.

Krav til låntaker av lån uten sikkerhet

For å få innvilget lån uten sikkerhet, uansett bruksområde, må du som låntaker møte bestemte krav. Dette er krav som er satt for å sikre din egen og tilbyders økonomiske sikkerhet og minimere risiko for mislighold.

  • Alder: Du må være minst 18 år, men aldersgrensen for lån uten sikkerhet ligger hos de fleste på 23.
  • Inntekt: Du må ha en stabil inntekt, og den årlige inntekten må møte tilbyders inntektskrav. Ofte ligger inntektskravet mellom 120 000 til 250 000 kroner.
  • Bosted: Du må være bosatt i Norge for å ta opp lån her. I tillegg må du enten være norsk statsborger eller ha bodd i og skattet til landet de siste tre årene.
  • Historikk: Du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker. Har du dette får du avslag på søknaden.
  • Betalingsevne: Du må kunne betjene lånet med en renteøkning på 5 %, og ha midler igjen til livsopphold etter faste utgifter og gjeld er betalt.